fredag 15 juli 2011

Minimalism

"How far am I from Canaan"... när jag hör Sam Cooke sjunga den texten känns det som att jag har genomlevt en flerårig ökenvandring och desperat längtar efter vila, dadlar och ett kallt glas...vatten. Det känns som om Sam och jag delar den erfarenheten.

The Soul Stirrers bildades redan 1927 i Trinity, Texas. De jobbade sig upp till en stabil position i gospelvärlden och var en efterfrågad liveakt under 30- och 40-talen men de var ändå tvungna att driva en städfirma (!) tillsammans för att få det att gå ihop ekonomiskt.

1951 gjorde de sin första inspelning med Sam Cooke som då var helt okänd. De har gjort en hel räcka odödliga tolkningar av spirituals och gospelklassiker som bara måste höras.

När man hör The Soul Stirrers sjunga hjärtat ur sig om livets smärta är det svårt att höra någon som helst släktskap med den fräsch-hurtiga, glädjefixerade gospel som man ofta hör i Sverige. Varför har ingen i vårt avlånga land plockat upp The Soul Stirrers mantel? Om du känner till någon som har gjort det, kom gärna med tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar